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Q: What need exists for enforcement of golf cart regulations?  
Many residents have expressed concerns about children driving golf carts in 
an unsafe manner. In addition, Rockwall Police Officers have witnessed 
unsafe golf cart driving by juveniles, who often are unfamiliar with basic rules 
of the road and driver courtesy. The intent is to enforce existing state laws 
now to avert possible future tragedies.  

 
Q: Is a golf cart defined as a motor vehicle under Texas law?  
YES - Two provisions in the Texas Transportation Code (T.C. 551.401 & 
545.428) establish golf carts as motor vehicles. The full definition of a motor 
vehicle under state law includes cars, trucks, motorcycles, golf carts, and 
neighborhood electric vehicles.  
 
Q: It is legal to operate a golf cart on a public street?  
Under certain circumstances, it is legal to operate a golf cart on a 
public street. Golf carts may be driven on a public highway when 
the following conditions are met:  
 The posted speed limit is no more than 35 mph 
 In a master planned community that is a residential subdivision as defined by Section 

209.002(9), Property Code, or has in place a uniform set of restrictive covenants; and 
for which a county or municipality has approved one or more plats; 

 A golf cart may be operated outside of a master planned community if not more than 
five miles from the location where the golf cart is usually parked and for transportation 
to or from a golf course. 

 Operation is only legal during the daytime 

So what does all this mean? Golf carts may be operated in 
residential neighborhoods with a posted speed limit of 35mph or 
less. Golf carts may not travel outside of a residential area unless 
they are traveling to or from a golf course on a roadway with a 
posted speed limit of 35 mph or less.  
(Texas Transportation Code Section 551.403) 
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Q: Does the law require the operator of a golf cart to have a 
driver’s license?  
YES - The State of Texas has classified golf carts as motor vehicles. Texas 
requires all operators of a motor vehicle to have a driver’s license. (Texas 
Transportation Code Section 521.021) 
 
Q: Is a golf cart required to display a license plate? 
YES & NO, it depends on the following: 
T.C. 551.403(b) - A golf cart is not required to 
display a license plate if operated in a master 
planned community.  
T.C. 551.402(b) - The golf cart must display a 
license plate when leaving a master planned 
community to travel to or from a golf course.  
 
Q: Is the driver of a golf cart required to have liability 
insurance?  
NO - In fact, the law specifically exempts golf carts from holding normal motor 
vehicle liability insurance. (T.C. 601.052(2-a)) 
 

Is a golf cart required to have a slow moving vehicle placard? 

Yes - Golf carts driven on a public road must have a slow 
moving vehicle placard. These are commonly referred to as 
“orange triangles” and are often used on farm and 
construction equipment T.C. 547.703(d)       

                                                                                                                                           
Special Note on Orange Placards 
has a reflective surface designed to be clearly visible from the light 
of standard automobile headlamps; is mounted base down on the 
rear of the vehicle and at a height that does not impair the visibility 
of the emblem; and is maintained in a clean, reflective condition. 
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Q: Are golf carts subject to any other Texas motor vehicle 
laws?  
YES - because golf carts are included in the state’s definition of a motor 
vehicle. When on a public street, the driver of a golf cart must obey all traffic 
laws including stop or yield signs, speed limits, and other posted warnings. 
They must pull to the side of the road to yield to emergency vehicles, and 
are required to signal turns either with blinker signals or hand signals.  
 

Q: Where do I obtain a Golf Cart License Plate? 
Rockwall County Tax Office:  
Address: 101 E Rusk St #101, Rockwall, TX 75087 
Hours: Open 8AM ⋅ Closes 5PM 
Phone: (972) 204-6130 
Q: If I purchase a Golf Cart that already has a 
Texas License Plate, am I required to obtain a new plate?  
YES – A golf cart license plate is not transferable to a new owner. T.C. 
551.402 (d)  
 
Sidewalks are specifically designed for pedestrian and/or bicycle traffic and are NOT 
authorized for Golf Carts or Motor Vehicles (TC 545.422) 
 
More information regarding Golf Carts can be found on the State of Texas website at 

Unique Vehicles | TxDMV.gov 


